Dementie

Over dementie

Dementie is een syndroom en een parapluterm voor verschillende neurocognitieve stoornissen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De belangrijkste symptomen zijn geheugenklachten, moeite met oriëntatie in tijd en plaats, afasie, apraxie en agnosie. Een persoon met dementie gaat steeds verder achteruit in functioneren. De meest bekende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, Parkinson en vasculaire dementie.

Om een mogelijke (vorm van) dementie te detecteren kan de Amsterdamse Dementie-Screeningstest (ADS-6) worden ingezet. Met de Wechsler Memory Scale (WMS-IV-NL) kunnen geheugenvaardigheden uitgebreid in kaart worden gebracht. U kunt, ter oriëntatie op deze testbatterij, onze gratis webinar volgen of de whitepapers lezen.

Voor cliënten met een verstandelijke beperking waarbij er een vermoeden van dementie bestaat, is er een speciale vragenlijst: De Dementie Vragenlijst voor Verstandelijk Gehandicapten (DVZ). De DVZ is in te zetten bij een lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top