FAT-R
Over de FAT-R
De FAT-R meet de vaardigheid om gesproken woorden in fonemen te kunnen analyseren bij kinderen tussen de 7 t/m 14,5 jaar. De resultaten van de FAT-R ondersteunen de verklarende diagnostiek van lees- en spellingstoornissen. in het bijzonder bij (vermoedens van) dyslexie en comorbide stoornissen zoals de combinatie van TOS en dyslexie en ADHD en dyslexie.
Tests
FAT-R (Fonemische Analyse Test) - Herziene editie
De FAT-R meet de vaardigheid van kinderen om gesproken woorden in fonemen te kunnen analyseren. Dit zogeheten fonemisch bewustzijn wordt gezien als een van de voorwaarden om te kunnen leren lezen en spellen.
DST-NL | Dyslexie Screening Test
De DST-NL is een screeningsinstrument dat aangeeft hoe groot het risico op dyslexie bij een leerling is.De DST-NL wordt vanaf nu uitgegeven door de Engelse auteurs. DST-NL Kits, handleidingen, scoreformulieren en andere materialen kunnen worden besteld via de auteurs. Neem contact op met de Engelse auteurs .mgz-element.qpptqyn .mgz-link{color:#ffffff;background-color:#003057;}.mgz-element.qpptqyn .mgz-link{color:#ffffff;background-color:#003057;}
CELF-5-NL | Test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen
De CELF-5-NL is de test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen bij kinderen van 5 - 18 jaar.
PPVT-III-NL | Peabody Picture Vocabulary Test-III-NL
De PPVT-III-NL is een wereldwijd bekend instrument om de receptieve kennis van de woordenschat te testen, door het meten van het begrip van gesproken woorden. De PPVT-III-NL is door zijn grote leeftijdsbereik en door het feit dat de proefpersoon niet zelf hoeft te spreken, geschikt voor een grote diversiteit aan groepen.
CELF Preschool-2-NL
De CELF Preschool-2-NL is een individueel af te nemen test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen.
Klepel-R | Revised
Meet de technische leesvaardigheid bij kinderen in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar (groep 3 tot en met 8 in het primair onderwijs, en de leerjaren 1 en 2 van het vervolgonderwijs). De Klepel-R beschikt over recente normen (2019). De normen (2019) van de EMT zijn verwerkt in de handleiding van de Klepel-R.
EMT | Een-Minuut-Test Complete Set
Meet de technische leesvaardigheid bij kinderen uit groep 4-8, de brugklas en de tweede klas. De nieuwe normen van de EMT zijn verwerkt in de handleiding van de Klepel-R. De scores op de EMT kunnen worden ingevuld op het scoreformulier van de Klepel-R.
Whitepapers
FAT-R Psychometrische eigenschappen
Problemen met lezen en spellen zijn meestal de aanleiding om de FAT-R als test in te zetten. Een specifiek gebruiksdoel is dan ook om de (verklarende) diagnostiek van taal- en lees- en spellingstoornissen te ondersteunen, vooral bij (vermoedens van) dyslexie en comorbide stoornissen zoals de combinatie van SLI en dyslexie of ADHD en dyslexie. In deze white paper lees je meer over de psychometrische eigenschappen van de FAT-R
FAT-R veranderingen t.o.v. de oorspronkelijke FAT
In juni 2015 is de FAT-R verschenen, de Fonemische Analyse Test – Herziene versie, door B.J.A. de Groot, K.P. van den Bos en B.F. van der Meulen. De FAT-R is de opvolger van de FAT uit 2010. In 2012 is besloten de FAT op een aantal belangrijke punten te herzien. Deze whitepaper geeft een overzicht van de veranderingen.
Whitepaper Leesstrategieën
Leren lezen is een van de belangrijkste doelen van het onderwijs. Vanaf jonge leeftijd kunnen echter al grote verschillen ontstaan in de leesontwikkeling van kinderen. Ongeveer 10% van alle leerlingen in het basisonderwijs heeft leesproblemen.
Interpretatie van klinische resultaten
Voor elk psychologisch meetinstrument rijst de vraag in hoeverre het instrument bruikbaar is bij klinische doelgroepen. Voor welke doelgroep is het instrument geschikt en welke problemen komt men tegen bij het afnemen van het instrument bij een persoon met een stoornis of beperking. Kan het instrument bij hen op gestandaardiseerde wijze afgenomen worden en wat zeggen de resultaten over een individu met een specifieke problematiek?
Onderzoek bij vermoeden van Dyslexie
In deze white paper focust Tom Braams op drie groepen die niet voor vergoede dyslexiezorg in aanmerking komen: kinderen met minder ernstige lees- en spellingproblemen, kinderen met meervoudige problemen en kinderen op het voortgezet onderwijs. Daarnaast besteedt hij aandacht aan een groep die sterk ondervertegenwoordigd is in de vergoede dyslexiezorg: kinderen met een migratieachtergrond. Bij deze groepen is de diagnostiek vaak meer maatwerk en moet men rekening houden met andere factoren die de diagnosestelling compliceren.
Testontwikkeling van A tot Z
Na lang wachten is het bijna zover: de WPPSI-IV-NL staat op het punt om uitgegeven te worden. In de VS, waar de voor ons zo nieuwe test al een tijd wordt gebruikt, zijn ze echter al gevorderd met de ontwikkeling van de vijfde versie van de WPPSI. De conclusie dat Nederland achterloopt op het gebied van testontwikkeling in vergelijking met de VS is dan snel getrokken. Maar is dit ook echt zo? En hoe komt het dat het zo lang duurt voordat een nieuwe test in het Nederlands beschikbaar is? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van testontwikkeling, en leggen we van begin tot eind uit hoe onze tests tot stand komen in samenwerking met experts uit het veld. Om het geheel concreet te maken gebruiken we de WPPSI-IV-NL als voorbeeld.
Webinars
FAT-R Productpresentatie
Met de FAT-R kunt u fonemische analysevaardigheden bij kinderen van 7 tot 14 jaar meten. Het instrument wordt meestal ingezet bij problematische leersituaties op het gebied van lezen en spellen, in het bijzonder bij (vermoedens van) dyslexie en comorbide stoornissen zoals SLI en ADHD. In deze webinar worden de veranderingen van de FAT-R (2015) ten opzichte van de FAT (2010) besproken en wordt uitgelegd hoe het FAT-R programma geinstalleerd kan worden.
19 minuten
Boeken
Gerelateerde onderwerpen FAT-R
CELF-5-NL CELF-preschool-2-NL dyslexie EMT-Klepel-R PPVT-III-NL Schoolvaardigheden taal en taalontwikkeling
Altijd als eerste op de hoogte?
Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.