Mentale gezondheid volwassenen
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat ongeveer 25% van de wereldbevolking op enig moment in hun leven een psychisch probleem ervaart. De toestand van de geestelijke gezondheid in Europa was al vóór de uitbraak van het coronavirus een reden tot bezorgdheid. In 2018 had gemiddeld één op de negen volwassenen (11%) in de EU-landen symptomen van psychisch lijden (OESO, 2018), waarbij angst en depressieve stoornissen de meest voorkomende psychische stoornissen zijn. Zonder effectieve behandeling en ondersteuning kunnen psychische problemen een verwoestend effect hebben op het leven van mensen.
Op deze pagina vindt u informatie ter ondersteuning in de praktijk. Bekijk een van de whitepapers, webinars en ontdek ons testaanbod.
Op deze pagina vindt u informatie ter ondersteuning in de praktijk. Bekijk een van de whitepapers, webinars en ontdek ons testaanbod.
Tests
MMPI™-3 Basistraining (online zelfstudie)
Maak kennis met de nieuwe MMPI-3 en leer van dé expert en Nederlandse bewerker van de test, Paul van der Heijden over de achtergrond, ontwikkeling, afname en scoring Leer over interpretatie en indicatiestelling o.b.v. vier actuele casussen uit de praktijk Volg deze praktische e-learning waarna je meteen aan de slag kunt met de nieuwe MMPI-3Meer weten over deze training, lees onder verder bij "Beschijving" .fiksg0i .mgz-block-heading-line:before{height:1px;background-color:#cecece;}
Cogmed Werkgeheugentraining
Een wetenschappelijk bewezen effectieve online training voor alle leeftijden die het werkgeheugen en het concentratievermogen kan verbeteren.
BDI-2-NL-R | Beck Depression Inventory Second edition Nederlandse versie – Herziene editie
De Beck Depression Inventory – Second Edition (BDI-II) is een uit 21 items bestaande zelf-rapportage vragenlijst voor het meten van de ernst van een depressie bij volwassenen en adolescenten van 13 jaar en ouder.
BAI-NL | Beck Anxiety Inventory – Nederlandse versie
De BAI-NL (Nederlandse vertaling) is een korte zelfrapportage vragenlijst bestaande uit 21 items. Deze kan worden ingezet als screener voor het meten van angst(symptomen). De BAI-NL wordt digitaal afgenomen en gescoord, er wordt op een snelle manier een beeld geschetst van de beleving van angst bij de patiënt.
BDI-FS-NL | Beck Depression Inventory Fastscreen Nederlandse versie
De BDI-FS-NL is een vertaling en bewerking van de Amerikaanse Beck Depression Inventory FastScreen for Medical Patients (2000), een zelfrapportage vragenlijst die screent op depressie bij adolescenten en volwassenen.
Whitepapers
MMPI-3: een HiTOP-vriendelijke maat
De populariteit van de MMPI-2 en de MMPI-2-RF lijkt in het laatste decennium te zijn afgenomen. Dit dalende gebruik komt hoogstwaarschijnlijk door verschillende beperkingen van de MMPI-2. In reactie op de beperkingen van de MMPI-2 is eerst de MMPI-2-RF ontwikkeld en daarna de MMPI™-3. In dit whitepaper wordt de MMPI™-3 beschreven en worden de voordelen van de MMPI™-3 toegelicht. Een van de voordelen die met name aan bod zal komen, is de aansluiting van de MMPI™-3 op het invloedrijke HiTOP model.
Het HiTOP model
Hoewel de DSM al jarenlang geldt als de gouden standaard voor het classificeren van psychische stoornissen, heeft het meerdere beperkingen. Een alternatief is het HiTOP model, een dimensioneel en wetenschappelijk onderbouwd model voor het beschrijven van psychopathologie en persoonlijkheid. In dit artikel wordt de kritiek op de huidige classificatiesystemen besproken en wordt het HiTOP model als alternatief geïntroduceerd.
Cognitieve en psychische klachten na COVID
Er zijn reeds meerdere neurologische en psychiatrische complicaties als gevolg van COVID-19 gerapporteerd. Een overzicht van de klinische en epidemiologische literatuur toont de hoge frequentie (15 tot 80% van de gevallen, afhankelijk van het onderzoek), de grote variabiliteit van deze complicaties en het feit dat ze soms ruim zes maanden na herstel van de ziekte nog aanhouden. Deze complicaties kunnen invloed hebben op het geheugen, taal, executieve functies en aandacht. Een overzicht van de literatuur en aanbevelingen voor klinisch onderzoek.
MMPI-2-RF: de vooruitblik op de toekomst van psychodiagnostiek
Het is inmiddels duidelijk dat er meerdere beperkingen kleven aan de MMPI-2, waaronder de leeftijd van het instrument (1989). Het alternatief is de MMPI-2 Restructured Form (MMPI-2-RF), de herziene versie van de MMPI-2. In dit artikel worden de geschiedenis, de ontwikkeling en de psychometrische eigenschappen van de MMPI-2-RF besproken. Ten slotte worden de MMPI-2 en MMPI-2-RF tegen elkaar afgezet.
E-health als behandeloptie op de weg naar herstel
Door de coronacrisis zijn veel behandelingen ‘in de kamer’ omgezet naar beeldbelcontacten. Elke behandelaar heeft daarmee afgelopen jaar gewild of ongewild de stap naar E-health gemaakt. Maar niet iedereen werd daar even blij van. Psychologe Bryony Meijer-Kok verkent de mogelijkheden op het gebied van E-health en bekijkt hoe dit een bijdrage kan leveren aan de GGZ in het algemeen en de jeugdGGZ in het bijzonder.
Een positieve focus, hoe zorg je ervoor?
Veel dingen die het leven de moeite waard maken, vielen het afgelopen jaar weg. We bevonden ons midden in een pandemie met wereldwijde problemen en onzekerheid. Ook ons brein is vooral gericht op wat er niet goed gaat – dit wordt ook wel de negativity bias genoemd. Negatieve informatie krijgt eerder en meer aandacht dan positieve informatie. En, zoals Aristoteles al zei: ’Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Hoe houden we toch een positieve focus?
Hersenen hongerig naar sociaal contact
Ik schrijf dit artikel tijdens de zesde week van zelf-isolatie als gevolg van de COVID-19-pandemie. Hoe onze sociale wereld eruitziet op het moment dat u dit leest, kan ik niet voorspellen. Echter, ik kan wel met enige zekerheid zeggen dat u nog precies weet hoe u zich voelde tijdens de eerste weken van de pandemie.
Webinars
Het signaleren van mentale problemen in het onderwijs
Het signaleren van mentale problemen in het onderwijs
60 minuten
Het herkennen en voorkomen van depressie en suïcidaliteit tijdens COVID
De 'stille' pandemie
73 minuten
Cogmed Webinar Werkgeheugentraining
Met Cogmed is het mogelijk om het werkgeheugen te verbeteren. Dit gebeurt digitaal, waarbij een client onder supervisie van een Cogmed coach zelfstandig allerlei oefeningen uitvoert. In deze webinar wordt meer uitleg gegeven over de Cogmed werkgeheugentraining, het vernieuwde Cogmed platform en er wordt een korte demonstratie gegeven.
30 minuten
Positieve psychologie door Eva Kuiper - Pearson Jaarcongres
In deze sessie gaan we verder, waar de plenaire sessie is opgehouden. Tijdens de plenaire sessie heeft u reeds kennis genomen van de theorie en toepassingen van zowel de positieve psychologie als het oplossingsgericht werken. Tijdens deze workshop gaan we actief oefenen met de toepassingen en wordt u uitgenodigd na te denken hoe u deze toepassingen morgen al kunt inzetten en de focus kunt verleggen van klachten naar krachten; from wrong to strong.
33 minuten
Gerelateerde onderwerpen Mentale gezondheid volwassenen
angst burnout Cogmed depressie mentale gezondheid kind en jeugd neuropsychologie Persoonlijkheid
Altijd als eerste op de hoogte?
Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.