Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Over niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die is ontstaan in de loop van het leven. NAH wordt ingedeeld in twee categorieën: traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel.

Een voorbeeld van traumatisch hersenletsel is een hersenschudding door een val. Een beroerte is een voorbeeld van niet-traumatisch hersenletsel. Gedrag, cognitieve functies of persoonlijkheid kunnen na NAH voorgoed veranderd zijn. Mogelijke gevolgen door hersenbeschadiging zijn aandachts- en geheugenproblemen, taalproblemen, depressie, angst, vermoeidheid.

Met de Comprehensive Aphasia Test (CAT-NL) kan de aard en ernst van afasie worden vastgesteld en krijgt u een beknopt beeld van de gevolgen van afasie op het dagelijks functioneren van een cliënt.

U kunt de Visuele Perceptie van Object en Ruimte test (VPOR) gebruiken om puur visuele perceptie bij volwassenen met een hersenbeschadiging in kaart te brengen. De Cogmed werkgeheugentraining helpt kinderen, adolescenten en volwassenen bij het verbeteren van hun concentratie. Dit programma is onder andere effectief gebleken bij AD(h)D, maar ook bij NAH en bij herstel na CVA.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top