Pubers

Over pubers

Door een toename in de hormoonafgifte en rijping van de hersenen verandert er veel in het puberbrein. Jongeren reageren onder andere emotioneler en gevoeliger door de ingrijpende veranderingen in hun lichamelijke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo vinden ze het moeilijk om impulsen te negeren (inhibitie), hebben ze stemmingswisselingen en zijn ze meer zelfbewust, kritisch en moe. Hierdoor kan het als leerkracht, therapeut of logopedist lastig zijn om een puber te motiveren.

Voor meer inzicht in prestatiemotivatie, negatieve en positieve faalangst en sociaal wenselijk gedrag bij jonge adolescenten kan de Prestatie Motivatie Test voor kinderen (PMTK-2) worden ingezet. Met de Beck Youth Inventories (BYI-2-NL) kunt u emotionele en sociale problemen bij kinderen uitvragen.

Pearson geeft ook verschillende boeken uit over (omgaan met) gedrag en het sociaal emotioneel functioneren van kinderen, pubers en volwassenen, bijv. over de begeleiding van hoogbegaafde pubers, of over emoties bij tieners met ADHD.

Altijd als eerste op de hoogte?

Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

top