Sensorische informatieverwerking
Over sensorische informatieverwerking
Alle zintuiglijke waarnemingen, oftewel prikkels, worden in de hersenen verwerkt. Problemen met deze sensorische informatieverwerking (SI) hebben invloed op het gedrag. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Een cliënt met hyperresponsiviteit kan bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor stilzitten en vermijdend gedrag vertonen, terwijl iemand met hyporesponsiviteit juist neigt naar beweging en meer stimuli. Deze problematiek komt onder andere voor bij Autisme Spectrum Stoornissen (ASS).
De sensorische prikkelverwerking kan in kaart worden gebracht met de Sensory Profile. Er zijn verschillende versies voor verschillende leeftijdsgroepen: De SP-2 Baby voor 0 tot 6 maanden, de SP-2 Peuter voor 7 tot 35 maanden, de SP-2 Kind en Kort voor 3 t/m 14 jaar. De SP-2 School (3 t/m 14 jaar) is voor de prikkelverwerking in een klassensituatie. De AASP-NL (Adolescent Adult Sensory Profile-NL) is geschikt vanaf 11 jaar.
Pearson heeft trainingen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over het gebruik van de vragenlijsten van de Sensory Profile 2 NL (SP-2-NL) en de interpretatie van de kwadranten en secties. Of over de meest recente ontwikkelingen in het gebruik van de Adolescent Adult Sensory Profile (AASP-NL). Voor een eerste oriëntatie kunt u onze gratis webinar volgen over sensorische informatieverwerking (SI).
Gerelateerde onderwerpen Sensorische informatieverwerking
Altijd als eerste op de hoogte?
Wil jij altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe whitepapers, webinars, tests, trainingen en aanbiedingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.