The store will not work correctly when cookies are disabled.
Let op: bestellingen die tot en met 9 december geplaatst zijn, kunnen dit jaar nog uitgeleverd worden. Bestellingen na 9 december worden volgend jaar uitgeleverd.
Gezondheid is niet hetzelfde als de afwezigheid van ziekte. Enige jaren geleden kwam men tot een betere omschrijving van het begrip ‘gezondheid’ dan de oude omschrijving van de WHO. Daarmee werd gezondheid een dynamisch begrip: een vermogen of kracht. Het maakt duidelijk dat (ook) patiënten met een chronische ziekte of beperking toch (deels) hun gezondheid kunnen terugwinnen. Ook in het concept van positieve gezondheid van Bannink en Jansen staat de mens centraal en niet de ziekte, en worden de mogelijkheden benadrukt in plaats van de beperkingen. De auteurs menen dat ook huisartsenpraktijken zich bezig dienen te houden met gezondheidsbevordering, en niet alleen met het behandelen van ziekte. Competentiegericht werken is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. De focus ligt niet (alleen) op hoe problemen of klachten van patiënten kunnen verbeteren, maar ook op hoe kan worden voortgebouwd op sterke kanten en wat er goed gaat in hun leven. Een goed voorbeeld is oplossingsgericht werken. Dit is een pragmatische stroming – het draait om het vinden van wat voor deze patiënt op dit moment in deze context werkt. Patiënten worden uitgenodigd anders te denken, hun gewenste toekomst te beschrijven, positieve verschillen op te merken en vooruitgang te boeken. Het consult is echt veel lichter en leuker, het is minder zwaar allemaal. En daar kun je heel vrolijk van worden. Patiënten komen vaak ook verder; het is dikwijls effectief. Dit is het eerste boek over de vraag hoe positieve gezondheidszorg op een oplossingsgerichte manier wordt vormgegeven, uiteraard in combinatie met het reguliere medische model. De auteurs laten zien dat werken in de huisartsenpraktijk – en daarbuiten – niet alleen vaak beter en sneller kan, maar ook lichter en leuker.
Fredrike Bannink is klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog specialist, en Master of Dispute Resolution. Ze heeft een praktijk voor therapie, training, coaching en mediation in Amsterdam. Ze is docent en supervisor van onder andere de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) en docent postacademisch onderwijs. Ze is een internationaal keynote speaker, trainer en auteur van meer dan dertig boeken op het gebied van oplossingsgerichte gespreksvoering, positieve psychologie, positieve cognitieve gedragstherapie en positieve supervisie.
Pieter Jansen is huisarts in Gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Samen met dit gezondheidscentrum en andere partners heeft hij Gezondhuizen opgezet, een project voor positieve en oplossingsgerichte gezondheidsbevordering.
Voor meer informatie over de auteurs en hun werk zie
101 Oplossingsgerichte vragen voor hulp bij angst (ISBN 978 90 265 2289 5)
101 Oplossingsgerichte vragen voor hulp bij depressie (ISBN 978 90 265 2290 1)
101 Oplossingsgerichte vragen voor hulp bij trauma (ISBN 978 90 265 2291 8)
Oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving in (G)GZ en onderwijs (ISBN 978 90 265 2277 2)
Positieve cognitieve gedragstherapie. Van reduceren van distress naar bouwen aan succes (ISBN 978 90 265 2270 3)
ISBN 9789043035637
Jaar van uitgave: 2017
Druk: 1e
Omvang: 288 pagina’s
NUR: 777, 770 S-boek
Doelgroep: Professionals werkzaam in de huisartsenpraktijk: huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, maar ook apothekers en andere medisch-specialisten.